Υπολογιστικό Κέντρο

Εισαγωγή

Το Υπολογιστικό Κέντρο του ΔΙΠΑΕ Σερρών βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου Πολλαπλών Χρήσεων πίσω από το κτίριο της Διοίκησης.

Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Πρόσκλησης 7 με τίτλο έργου "Προμήθεια και Εγκατάσταση εργαστηρίων πληροφορικής". Αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου Κέντρου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με κύριους αποδέκτες όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΙΠΑΕ Σερρών και κυρίως για τους σπουδαστές όπου θα μπορούν να εργάζονται τον ελεύθερο χρόνο τους πάνω σε πτυχιακές ή εργασίες μαθημάτων, να αναζητούν πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν πάνω σε διάφορα ερευνητικά πεδία και να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Χώρος και εξοπλισμός

O χώρος που έχει διατεθεί για την εξυπηρέτηση του Υ/Κ αποτελείται από 2 αίθουσες των 70τ.μ, ανεξάρτητες, με κλιματισμό, και ο εξοπλισμός που υπάρχει στην διάθεση των μελών του Ιδρύματος είναι: Εξήντα (60) Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, δύο (2) εκτυπωτές Lazer υψηλής ταχύτητας, δύο (2) UPS 2000VA για την συνεχή τροφοδοσία του ενεργού εξοπλισμού του κέντρου, τέσσερα (4) switches Cisco 4200 28 ports και ένας SERVER για την διαχείριση του εξοπλισμού και των χρηστών. Το εργαστήριο έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΚΛ&ΔΔ και στο INTERNET.

Την επίβλεψη του Υ/Κ την έχει αναλάβει το ΚΛ&ΔΔ του ΔΙΠΑΕ Σερρών, το οποίο ανέλαβε και υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο. Για την καθημερινή λειτουργία, συντήρηση και επίβλεψη του Υ/Κ το ΚΛ&ΔΔ έχει ορίσει έναν υπεύθυνο Διαχειριστή ο οποίος ανήκει στο έκτακτο προσωπικό του ΚΛ&ΔΔ και έναν βοηθό που ανήκει στο έκτακτο προσωπικό υποστήριξης υπηρεσιών ΚΛ&ΔΔ. Το προσωπικό αυτό είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας του Υ/Κ αλλά και για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών όταν τους ζητηθεί.

Ώρες λειτουργίας

Το υπολογιστικό κέντρο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 18:00.

Κανόνες λειτουργίας

Όροι και Κανόνες Λειτουργίας Εγκαταστάσεων

  • Διατήρηση Καθαριότητας: Όλοι οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν το χώρο του Υ/Κ καθαρό.
  • Τήρηση Όρων υγιεινής και ασφάλειας: Απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα μέσα στο χώρο του Υ/Κ. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού μέσα στο χώρο του Υ/Κ (πχ καφέδες, τυρόπιτες κα).
  • Μετακίνηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών: Απαγορεύεται η μετακίνηση και αλλαγή θέσεως των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και των περιφερειακών συσκευών τους.
  • Επέμβαση στα μηχανήματα: Απαγορεύεται οποιαδήποτε φυσική επέμβαση πάνω στα μηχανήματα που βρίσκονται στο Υ/Κ εκτός από την σύνδεση ενός Flash Disk με τον υπολογιστή με σκοπό την αποθήκευση δεδομένων από το διαδίκτυο.

Όροι και Κανόνες Χρήσης Υπολογιστικών Συστημάτων

  • Κάθε χρήστης είναι υπεύθυνος για κάθε είδους δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον Η/Υ που χρησιμοποιεί άμεσα (τοπικά) ή έμμεσα (π.χ. μέσω δικτύου).
  • Κάθε χρήστης είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού τον οποίο χειρίζεται. Σε περίπτωση που εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα οφείλει να ενημερώσει αμέσως το προσωπικό του Υ/Κ.
  • Κάθε χρήστης μπορεί να υποθηκεύσει δεδομένα προσωρινά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Εφόσον θέλει να τα διατηρήσει στην κατοχή του θα πρέπει να τα μεταφέρει σε δικό του Flash Disk που θα έχει μαζί του και το οποίο θα συνδέσει στον υπολογιστή για το σκοπό αυτό.
  • Τα δεδομένα που αποθηκεύτηκαν στον σκληρό δίσκο του κάθε υπολογιστή από τους χρήστες ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ από το σύστημα όταν γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή.
  • Κάθε χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την προστασία των δεδομένων και των αρχείων του από τρίτους. Κάθε χρήστης υποχρεούται να αναφέρει αμέσως κάθε απόπειρα ή παραβίαση των κανόνων λειτουργίας και ασφαλείας των υπολογιστικών πόρων από τρίτους στο προσωπικό του Υ/Κ.

Οριοθέτηση Χρήσης Συστημάτων και Δικτυακών Πόρων

  • Οι χρήστες οφείλουν να μην μονοπωλούν και καταχρώνται πόρους του δικτύου και των συστημάτων, όπως διαθέσιμη χωρητικότητα συνδέσεων, αποθηκευτικό χώρο σκληρών δίσκων, κύκλους μηχανής επεξεργαστών, άδειες χρήσης λογισμικού, κτλ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύεται ώστε να αποφεύγεται άσκοπη χρήση πόρων, όταν αυτό είναι δυνατόν.
  • Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε μορφής εξω-πανεπιστημιακή και εμπορική δραστηριότητα (με ή χωρίς αμοιβή).
  • Απαγορεύεται η χρήση και ανάπτυξη ιών λογισμικού, και γενικά προγραμμάτων που προσπαθούν να παραβιάσουν ή να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ασφαλείας του δικτύου, να υποκλέψουν συνθηματικά, ή να εξαντλήσουν τους υπολογιστικούς πόρους.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση και διακίνηση μέσω των υπολογιστών και του δικτύου του Υ/Κ κλεψίτυπου περιεχομένου και λογισμικού ή προγραμμάτων για παράνομη αντιγραφή και χρήση λογισμικού.

Πρόληψη, Αντιμετώπιση Παραβάσεων, Επιβολή Κυρώσεων

Σε πολλές περιστάσεις μπορεί να προκύψουν παραβιάσεις της παραπάνω πολιτικής, οι οποίες οφείλονται σε άγνοια ή ελλιπή ενημέρωση των χρηστών (π.χ. αθέλητη κατάχρηση υπολογιστικών πόρων κλπ.) Οι χρήστες ενθαρρύνονται να ζητούν, όταν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία, τη βοήθεια των διαχειριστών του Υ/Κ. Οι υπεύθυνοι του Υ/Κ είναι σε θέση να πάρουν άμεσα μέτρα που τυχόν απαιτούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων και να κατευθύνουν τους χρήστες, ώστε να μην προκύψουν ξανά.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όπως επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις, επαναλαμβανόμενη κατάχρηση των υπολογιστικών και δικτυακών πόρων, κλοπή δεδομένων, παράνομες πράξεις, οι υπεύθυνοι του Υ/Κ θα μεταβιβάζουν το πρόβλημα στα αρμόδια όργανα του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου.

Η δημιουργία του site και πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτό, έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Προηγμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για τον Πολίτη και τον Σπουδαστή στο ΤΕΙ Σερρών» (MIS 304280). Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μακεδονία-Θράκη".

Εγχειρίδια χρήσης - Βοηθήματα
Εγχειρίδια χρήσης - Βοηθήματα