Λογισμικό ασφαλείας - Firewall

Προστασία από ιούς

Για την προστασία των υπολογιστικών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στους χώρους του Ιδρύματος το Κέντρο Διαχείρισης & Λειτουργίας Δικτύου έχει προμηθευτεί και εγκαταστήσει το λογισμικό F-Secure Antivirus Client Security για την προστασία των τερματικών σταθμών εργασίας και το F-Secure Antivirus for Servers για την προστασία των διακομιστών του δικτύου από ιούς, κακόβουλα προγράμματα και κάθε άλλου είδους πιθανές απειλές.

Έχει επίσης εγκατασταθεί σε εξειδικευμένο διακομιστή το σύστημα κεντρικής διαχείρισης F-Secure Policy Manager, που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των λογισμικών προστασίας των clients από τον κεντρικό server, με δυνατότητα επιλεκτικού κλειδώματος των ρυθμίσεων, αναφορά προβλημάτων, προβολή στατιστικών στοιχείων και αναφορών μέσω ειδικών λεπτομερών γραφημάτων για το ποιοι υπολογιστές μολύνονται ταχτικά, αλλά και ποιοι ιοί κυκλοφορούν στο τοπικό δίκτυο του ιδρύματος, καθώς και αυτόματη εγκατάσταση αναβαθμίσεων και ενημερώσεων.

Ενεργοποίησης της υπηρεσίας

Η υπηρεσία προστασίας από ιούς, κακόβουλα προγράμματα και επιθέσεις προτείνεται και αφορά όλους τους χρήστες που διαθέτουν υπολογιστή εντός του ΔΙΠΑΕ Σερρών και είναι συνδεμένοι στο δίκτυο.

Η διαδικασία για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας στους υπολογιστές των χρηστών είναι η εξής:

  • Επικοινωνία με τα γραφεία του ΚΛ&ΔΔ και δήλωση ενδιαφέροντος για ενεργοποίηση της υπηρεσίας.
  • Στην συνέχεια το προσωπικό του ΚΛ&ΔΔ θα αναλάβει την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού και θα ενημερώσει τον χρήστη για την τρόπο χρήσης της υπηρεσίας από αυτόν.

Υποστηρίζονται τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα:

  • Microsoft Windows 7 (32 και 64 bit)
  • Microsoft Windows Vista (32 και 64 bit)
  • Microsoft Windows XP (με SP2 ή νεότερο)
  • Microsoft Windows 2000 Professional (με SP4 Rollup 1 ή νεότερο)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν την εγκατάσταση απαιτείται οπωσδήποτε η απεγκατάσταση οποιουδήποτε άλλου προγράμματος προστασίας (Norton Antivirus - Personal Firewall, McAfee κλπ)

Τεχνική περιγραφή

Το λογισμικό που παρέχεται είναι το F-Secure Antivirus Client Security και περιλαμβάνει:

  • Antivirus για την πρόληψη και καταστολή των ιών σε αρχεία και email.
  • Αntispyware για το μπλοκάρισμα των adware και spyware χρησιμοποιώντας real-time scanner.
  • Firewall για προστασία των Η/Υ από δικτυακές επιθέσεις κακόβουλων χρηστών και σκουληκιών (WORMS) του διαδικτύου.
  • Το Firewall εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες:
    • Φιλτράρισμα των πακέτων βάση προρυθμισμένων ή καθορισμένων από το χρήστη κανόνων απόρριψης/αποδοχής πακέτων από και προς συγκεκριμένες υπηρεσίες.
    • Έλεγχο των εφαρμογών (πχ Internet Explorer, Outlook, Firefox) που αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο ύστερα από έγκριση του χρήστη.
  • F-Secure Policy Manager (Κεντρική Διαχείριση) ένα εργαλείο κεντρικής διαχείρισης για εύκολη και κλιμακωτή εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας και παρακολούθησης όλων των υπολογιστικών συστημάτων του τοπικού δικτύου που χρησιμοποιούν το F-Secure Anti-Virus Client Security. Επιτρέπει στους διαχειριστές του τοπικού δικτύου την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και ενημέρωση βάση πολιτικών και παρέχει συνεχή παρακολούθηση των προστατευόμενων συστημάτων.

Η δημιουργία του site και πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτό, έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Προηγμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για τον Πολίτη και τον Σπουδαστή στο ΤΕΙ Σερρών» (MIS 304280). Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μακεδονία-Θράκη".

Εγχειρίδια χρήσης - Βοηθήματα
Εγχειρίδια χρήσης - Βοηθήματα